Bij FUTURE VOICES LAB onderzoeken jongeren in een openbare bibliotheek in Nederland (of ander EU land) de feiten en cijfers rondom een maatschappelijk thema, interviewen in een persconferentie inspirerende peer educators en gaan gezamenlijk op zoek naar mogelijke oplossingen voor de toekomst rondom een actueel vraagstuk. Vervolgens komen de resultaten van dit onderzoek op speelse wijze aan bod in een dynamische radio-talkshow.  In de uitzending FUTURE VOICES luisteren we naar -en kunnen we met z’n allen leren- van ‘de stemmen van de toekomst’. 

 

De wekelijkse radioshow, gepresenteerd door een professionele radiomaker, wordt uitgezonden via lokaal radio- (en tv)station en als podcast via Spotify. Van elke vijf uitzendingen wordt een compilatie gemaakt, die wordt uitgezonden via landelijke radio- (en tv) zender. Tevens wordt deze thema-uitzending aangeboden aan politici, beleidsmakers en desbetreffende gemeente.

 

 

Achtergrond

In 2016 bedacht en ontwikkelde radiomaker Marjolein Frijling het programma RADIOLAB en bouwde het samen met partner Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) uit tot het succesvolle programma dat het vandaag de dag is. Sinds eind 2016 meer dan 200 RADIOLABS uitgevoerd in de OBA en hebben bijna 5000 Amsterdamse jongeren deelgenomen aan het programma. Bij RADIOLAB doen jongeren onderzoek in de OBA naar een maatschappelijk thema en laten vervolgens op de Amsterdamse radio hun stem horen in een spraakmakend debat.

 

Volgende stap

RADIOLAB richt zich op Amsterdamse jongeren. De volgende stap is het bereiken van alle jongeren -met name kwetsbare jongeren- in heel Nederland (en Europa). Daarnaast ligt bij RADIOLAB de focus op onderzoek en meningsvorming ten aanzien van de huidige maatschappij.  In deze tijd waarin het percentage jongeren dat een negatief toekomstbeeld heeft is het noodzakelijk om hen te stimuleren op constructieve wijze na te denken over de toekomst. Sinds begin 2022 is Marjolein creatief directeur van het bureau Future Voices Studio en komt met een vernieuwd format van Radiolab: FUTURE VOICES LAB.